wtorek, 24 listopada 2015

Maseczka - puree kasztanowe

 
 
Dary natury to bogate źródło składników które mogą pomóc nam w pielęgnacji urody. Jesień w pełni, wystarczy sięgnąć po jeden z owoców jesieni “kasztan”. Być może macie kilka sztuk nazbieranych na ostatnim spacerze. Jeżeli nie…zachęcam może jeszcze znajdziecie wystarczy poszukać, bo warto sporządzić genialną maseczkę, która doda Waszej cerze enegrii. Po jej zastosowaniu skóra będzie bardziej napięta oraz wypoczęta. Kasztany mają bardzo pozytywny wpływ na skóre. Dlatego są często stosowane w produktach kosmetycznych oraz leczniczych. Unikalny składnik chemiczny uzyskiwany z kasztanowca to escyna, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza obrzęki. Preparaty z wszelakiego rodzaju ekstarktów z kasztanowca są polecane do cery wrażliwej oraz z tendencją do pękania naczynek krwionośnych. Niwelują stany zapalne skóry i łagodzą odczyny alergiczne. Dobrze sprawdzą się również jeśli mamy skórę twarzy zmęczoną i opuchnietą. Wyciągi z nasion kasztanowca przywracają elastyczność naczyń krwionośnych oraz zmniejszają ich przepuszczalność. Usprawniają  krążenie krwi w skórze.W kosmetyce naturalnej kasztany wykorzystuje się również ze względu  na dużą zawartość składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez (45 mg/100 g), potas (600 mg/100 g) oraz wapń (40 mg/100 g). To niedoceniane źródło witaminy C gdyż zawierają jej tyle samo co cytryna. Spotyka się wyciągi kasztanowe także w różnych odżywkach i szamponach do włosów.  Ponieważ pomaga łagodzić skutki łojotokowego zapalenia skóry oraz zwyczajnie hamują przetłuszczanie się skóry głowy.
 
Przygotowanie maseczki - puree kasztanowego:
Chciałam Wam dziś zaproponować przygotowanie maseczki puree kasztanowego. Do sporządzenia potrzeba 4-5 średniej wielkości kasztanów. Pozostałe składniki to: 1 łyżka stołowa miodu, 1 łyżka stołowa jogurty oraz 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Kasztany należy rozłupać najlepiej za pomocą dziadka do orzechów. Jeżeli mamy kasztany lekko wysuszone to dobrze je namoczyć w wodzie na kilka godzin. Następnie gotujemy je 30-40 minut. Ugotowane kasztany przepuszczamy przez praskę (do czosnku) uzyskując puree. Pozostawiamy trochę płynu z gotowania kasztanów, który dodajemy do całości. Nie wspomniałam, że ugotowane kasztany mają dużą zawartość skrobi dlatego maseczka nazywa się puree. ponieważ nie jest to gładziutka masa, więc niewielkie grudki należy poprostu wyrzucić. Do pozostałości dodajemy jogurt, miód i mąkę ziemniaczaną. Masę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i trzymamy ok. 15 minut. Po upływie tego czasu całość zmywamy.
Po zmyciu skóra jest miękka,  gładka, a zaczerwienienia są mniej wiodczne. Ponieważ poprawia krążenie skórne eliminuje uczucie opuchnięcia a zatem jest świetna gdy jesteście zmęczone np. po nie przespanej nocy. Polecam Wam częstsze stosownie naturalnych wspomagaczy urody jakimi są domowe maseczki.
 
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...